Opleidingscentrum voor animal-assisted therapy en aanverwante interventies

 

Nieuws - Lente 2013

KLIK HIER voor NIEUWS, ACTIVITEITEN en EVENEMENTEN
KLIK HIER voor de WEBSITE met werk van STUDENTEN aan het opleidingscentrum voor AAT e.a. interventies
KLIK HIER voor de WEBSITE van de DOCENTEN aan het opleidingscentrum voor Animal-assisted Therapy e.a. interventies



Interventies met assistentie van dieren (IADs).... ? Klinkt de term bekend?

 

In Belgie en Nederland merken we de laatste 10 jaren een sterke stijging van het aantal klinieken, bibliotheken, zorginstellingen, scholen, maneges en zorgboerderijen die Interventies met Assistentie van Dieren (IADs) inrichten. Onder IADs verstaan wetenschappers behandeling en begeleidingsvormen waarbij dieren worden ingezet als ondersteuning van de klassieke werkvormen --zoals therapie, pedagogische processen, maatschappelijk werk edm.--, dus geen alternatieve genezingsvorm waarbij het dier optreedt als heler, therapeut, docent of coach.

"Interventies met assistentie van dieren" staat voor een overkoepelende term met daarin 3 subvormen namelijk: (1) Therapie met Assistentie van Dieren (TAD) waarbij therapeutische doelen worden nagestreefd om het psychische, fysische of sociale welbevinden van de patient of client te verbeteren, (2) Activiteiten met Assistentie van Dieren (AAD) waarbij er activiteiten worden ingericht zonder specifiek doel en tenslotte (3) Leren met Assistentie van Dieren (LAD) waarbij educatieve doelen worden gesteld en geevalueerd (Samuels et al., 2006).

Ondanks het feit dat IADs populairder zijn dan ooit, is het aantal opleidingen dat georganiseerd wordt door gespecialiseerde en gediplomeerde docenten, die zelf een opleiding in IADs gevolgd hebben en in het vakgebied werken, uiterst laag.

 

Bovendien richten de huidige cursussen richten zich voornamelijk tot therapeuten en gaan uit van de veronderstelling dat een dier dat al opgeleid is voor IAD werk zal ingezet worden ter ondersteuning van de IAD-methodieken die de therapeut heeft aangeleerd. Verder worden technieken voor follow-up evaluaties van het dier en hoe men hun welzijn kan garanderen zelden onderwezen.

 

Hierdoor ontstaat enerzijds een grote vraag naar professionele dierenbegeleiders (="animal handlers") die in staat zijn om IAD dieren te selecteren, te trainen, te begeleiden en deskundig advies te geven/of samen te werken met therapeuten en leerkrachten die IAD-programma's wensen op te zetten. Maar anderzijds is er nood aan therapeuten, sociaal werkers en docenten die in staat zijn om de traditionele methodiek te vertalen naar methodieken waarbinnen een dier een meerwaarde kan zijn, en die bovendien het multidisciplinair werken met een dierenbegeleider onder de knie hebben.

 

Een multidisciplinaire cursus voor IAD-programma's is dan ook niet alleen uniek voor Belgie maar zelfs wereldwijd bestaat dit soort cursus dat wij aanbieden niet.  Voor meer informatie over hoe onze cursisten dit multidisciplinair werken ervaren - klik hier

 

 

 

      Juni 2011 - Moeder pauw op stap met haar kroost
      op Zorglandgoed 't Huisven (Heeze, Nederland)
  

     
        Juli 2012 - Animal-assisted therapy in Italie 
        (S. Normando)