Postgraduaat

Voor wie?


Het Postgraduaat is er voor iedereen met een diploma voortgezet onderwijs zoals  graduaat, BSc.,MSc., of PhD  die graag een opleiding wil volgen over het inzetten van dieren in de zorg of het onderwijs. Een passieve kennis van het Engels is eveneens nodig voor het begrijpen van de wetenchappelijke literatuur. Verder is het belangrijk dat je interesse hebt in het leren lezen van dierengedrag, het voorbereiden en evalueren van je dieren tijdens de sessies en het opzetten van sessies binnen een context die positief is voor het welzijn van mens en dier

Waar?


De opleiding is opgezet als een e-learning pakket en gaat door via het virtueel kenniscentrum (VKC)

Je kan dus 7/7 24/24 inloggen op het platform en lezingen volgen, oefeningen bekijken en oplossen of literatuur doornemen.

De opleiding bestaat uit hoorcolleges, praktijkoefeningen waarbij je aan de slag gaat met je eigen dieren (of dieren van vrienden) en individuele coaching op afspraak waarin je oefeningen besproken worden aan de hand van het beeldmateriaal dat je aanlevert; 

Afstudeerrichting

Postgraduaat 1

"Animal Assisted Therapy" of Therapeutisch werken met assistentie van dieren
Instroom - studenten met een vooropleiding in bv. ergotherapie, kinesitherapie, psycholoog, geneeskunde,...

Postgraduaat 3

"Animal Assisted Activities" of Sociaal & Maatschappelijk werk met assistentie van dieren
Instroom - studenten met een vooropleiding in bv. sociaal - maatschappelijk werk, verpleegkunde,..... 

Postgraduaat 2

"Animal Assisted Learning" of (Ortho)pedagogisch werken met assistentie van dieren
Instroom - studenten met een vooropleiding in pedagogische of orthopedagogische richting 

Postgraduaat 4

"Animal Handler" of Dierenbegeleider in Interventies met Assistentie van dieren
Instroom - studenten met een vooropleiding in bv. dierenzorg, diergeneeskunde, ethologie, ....

Wat is een Postgraduaat?


Het Postgraduaat iseen e-learning programma met 8 modules. Er wordt een serieuze basis aan theorie gegeven die gebaseed is op wetenschappelijke literatuur naast hands-on oefeningen en sessies. Je kan het programma op eigen tempo afwerken. .

De snelste studenten waren in het verleden klaar op 2 jaar. De  (studiedruk wordt geschat op ongeveer 8 uur/week. Maar er zijn ook studenten die er een 8-jarig programma van maken (=meer organische groei). Je kan het postgraduaat dus ook zien als een continue bijscholing en jaarlijks 1 module opnemen. Je kan de opleiding volledig naar eigen wensen/noden richten

Welke dieren?


Eigenlijk mogen alle dieren meedoen zolang ze gezond zijn. Bij voorkeur zijn ze volwassen en minimaal 6 maanden bij de begeleider. Bij jonge dieren kan je --tijdens een vrijblijvend informatiegesprek-- navragen of een aangepast traject mogelijk is.


Voor de trainingen werken we zoveel mogelijk in vrijheid en beloningsgericht. 

In het postgaduaat worden verschillende diersoorten besproken oa honden, paarden, ezels, kippen, konijnen enz.

((Foto, copyright O. Ulitina))

Wat leer je?


Theorie - lezingen

* Wetenschappeljke terminologie

* Effectstudies "Interventies met assistentie van dieren"
* Ethologie - basisbegrippen, basisethogram van mens en dier
* Welzijn en verzorging van dieren 
* Observatietechnieken en hoe je deze kan inzetten in AAD
* Hoe dieren selecteren/voorbereiden en begeleiden tijdens AAD
* Communiceren en leerprocessen bij dieren in AAD
* Stress-signalen en positieve gedragssignalen leren herkennen


Praktijk
* Hands on oefenen van A/T/LAD-methodieken via praktijkvoorbeelden
* Opzetten van je eigen project 

* Opzetten van eeks van sessies met een therapeutisch/pedagogisch doel

* Selectie, training en begeleiding van een dier naar keuze 

* Geven van een sessie van minimaal 10 opeenvolgende sessies
* Evaluatie van je project naar meerwaarde voor mens en dier

* participerende observatie - assisteren tijdens sessies - meewerken in Praktijk 't Kattenheye of eigen praktijk

(Foto, copyright  S. Moleberghs)

Evaluatie


Evaluatie in het Postgraduaat gebeurt per module op basis van:

* Permanente evaluatie via oefeningen 

* Examen - enkele vragen over de theoretische inhouden

* Een opdracht waarin je die leerinhouden zal toepassen die relevant zijn voor jouw project

* Lezen en reflecteren op enkele zelf gekozen artikels

* Presentatie van je project voor een jury van peers, alumni, docenten en gastprofessoren


Prijs?


Prijs - 490 euro/module - (excl. BTW)  
* De bijdrage is inclusief toegang tot de digitale platformen, individuele coaching (1x/maand),  hoorcolleges, deelname aan het examen, lidmaatschap BIAAT 
* Betaling voor module 1 en 2 in jaar 1 - daarna 1 module/verdere inschrijving en gratis verlenging voor de eventueel openstaande module indien je minimaal 1 module/jaar afwerkt

* Exclusief: van de cursisten wordt verwacht dat ze beschikken over een computer met stabiel internet, een digitale camera of fototoestel (voor observatieoefeningen) en een dier waarmee ze de oefeningen van de masterclass kunnen en willen doen

* Wisselen tussen postgraduaat en masterclass is mogelijk doorheen he hele traject

- Korting voorzien voor cursisten die dadelijk inschrijven voor mdoule 1 en 2 - Kortingsprijs 450 euro/module (excl. BTW)

(Foto, copyright O. Ulitina)

Intakes en inschrijvingen


*Stap 1- Interesse? Vraag dan zeker via info@therapiemetdieren.be een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan. Tijdens dit gesprek zal een docent van het BIAAT jouw vragen beantwoorden. Bovendien is het een ideale gelegenheid om de digitale platformen te bekijken. Zo krijg je een concreet beeld hoe de opleidng via afstandsonderwijs verloopt

*Stap 2- Vind je na het eerste gesprek dat de opleiding is wat je zoekt, zie je het zitten? Dan kan je je portfolio opsturen naar het secretariaat via info@therapiemetdieren.be. Een portfolio bestaat uit:

  • curriculum vitae
  • een motivatiebrief waarin je antwoord geeft op de vraag waarom je deze opleiding zou willen volgen. Hierbij enkele vragen die je kunnen inspireren voor het schrijven van een motivatiebrief.
      • waarom zou je willen werken met dieren en mensen? wat boeit jou hierin? wat zijn je verwachtingen naar de opleiding toe? waar verwacht je te staan na 1 jaar (korte termijn)? na enkele jaren (lange termijn)?
      • hoe stel jij je jouw IAD project voor? wil je part-time of full-time hierin werken? of vrijwilligerswerk? of kadert de opleiding binnen je huidige job?
      • waarom vind je dit een goed moment voor jezelf om de opleiding te starten? hoe past deze opleiding in je leven? in je huidige job? in je huidige familiale of sociale situatie?
      • hoeveel tijd per week heb je vrij om aan de opleiding te besteden?
      • bespreek met 2 of meer mensen in je werkomgeving je voornemen om een opleiding in IAD te volgen. hoe denken zij hierover? wat is hun visie? vinden ze het een goed plan?waarom? zien zij jou werken in deze sector?
      • Opmerking - het is niet de bedoeling dat je op alle bovenstaande vragen een antwoord schrijft, maar wel dat je er die vragen uitpikt die voor jou belangrijk zijn en dat je eventueel andere reflectievragen die voor jou boeiender zijn gaat toevoegen. Bedoeling is dat de motivatiebrief je helpt om je te oriënteren.
  • foto van jezelf met een dier dat je motiveert te werken met dieren
  • een copie van je identiteitskaart (voor- en achterkant)
  • copie van je hoogst behaalde diploma- of bewijs gelijkgesteld door ervaring (bv. werkervaring in de zorg en/of onderwijs of werkervaring met dieren)
  • eventuele getuigschriften- gerelateerd aan werken met mensen of dieren
  • bewijs goed gedrag en zeden - model 2- bewijs dat je juridisch gezien mag werken met kwetsbare groepen
  • korte voorstelling van het dier waarmee je aan de slag zou willen gaan dit jaar. Van het dier verwachten we dat het dier gezond is, volwassen is en sociaal gedrag vertoont naar mens en andere dieren


*Stap 3- na het insturen van je portfolio krijg je een uitnodiging voor een 2de gesprek. Tijdens dit gesprek gaat een docent van het BIAAT met jou je portfolio overlopen, advies geven en eventueel een voorlopig studentencontract opstellen. In dit studentencontract wordt dan beschreven hoe het eerste jaar van de opleiding er zou kunnen uitzien --aangepast aan jouw verhaal--. Indien je nog vragen hebt over de opleiding kan je deze ook stellen tijdens het gesprek. Het 2de gesprek is eveneens gratis en vrijblijvend en bedoeld om je de kans te geven echt na te gaan of deze opleiding is wat jij zoekt


*Stap 4- als je het studentencontract aanvaard kan je het tekenen en insturen naar het secretariaat - eventueel met copie aan info@therapiemetdieren.be. Na het insturen van het getekende studentencontract wordt er een factuur per email aan je overgemaakt


*Stap 5- van zodra je betaling bij ons zichtbaar is, ontvang je een bevestiging van inschrijving per mail plus een uitnodiging voor een eerste gesprek waarbij we samen de digitale platformen gaan verkennen en je ook toegang krijgt tot de eerste hoorcolleges en oefeningen.

Wanneer inschrijven?


Het BIAAT werkt met een maximaal aantal studenten. Dat wil zeggen dat je het hele jaar door je portfolio kan indienen en omdat er elke maand studenten afstuderen zijn er regelmatig plaatsen vrij. Als je intake is afgerond ontvang je zodra er plaats is een uitnodiging om in te stromen.. 


Het BIAAT volgt de schoolvakanties.  We zijn gesloten tijdens de maanden juli en augustus; de paasvakantie, de herfstvakantie en de kerstvakantie. Tijdens deze vakanties kan men niet inschrijven en is er geen coaching voorzien. 

(Foto, copyright J. Baert)

Interesse? Wil je meer weten?